Sałatka wiosenna z nasionami konopi i ostropestu plamistego

Lista składników

Sałatka wiosenna z nasionami konopi i ostropestu plamistego

Przygotowywanie sałatek czas zacząć – szczególnie teraz, gdy rusza sezon na świeże warzywa i owoce! Do wiosennej sałatki z pomidorami, roszponką i rukolą dodajcie nasiona konopi siewnej oraz ostropest plamisty. Dzięki temu wzbogacą się o dodatkowe witaminy i wartości odżywcze.

Nasiona konopi siewnej są naturalnym źródłem białka – aż 25g białka występuje w 100g nasion. Dodatkowo odznaczają się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3-6-9, pełniących ważne funkcje dla organizmu.

Ostropest plamisty ma unikalne właściwości zdrowotne wynikają z zawartości sylimaryny (426 mg/100g produktu). Sylimaryna to związek chemiczny, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, detoksykacyjne i żółciotwórcze. Podnosi poziom glutationu – naturalnego przeciwutleniacza wytwarzanego w organizmie, chroniącego komórki przed wolnymi rodnikami, zwiększającego odporność i neutralizującego toksyny.

Sposób przygotowania:

  • pokroić pomidory
  • roszponkę oraz rukulę opłukać i osuszyć
  • oliwę wymieszać z solą himalajską i pieprzem, pokropić cytryną
  • sałatkę posypać ostropestem plamistym i nasionami konopi siewnej

Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do pieprzu. Mieląc samodzielnie ziarna konopi tuż przed spożyciem, zawsze masz pewność, że zachowują wysokie właściwości odżywcze. Danie udekoruj nasionami konopi i listkiem świeżej mięty.