Wegańskie bananowe placuszki z nasionami chia

Lista składników

Wegańskie bananowe placuszki z nasionami chia

Placuszki bananowe to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań. Możecie je przygotować w wersji wegańskiej. Placuszki idealne sprawdzą się na śniadanie bądź jako smakowita przekąska w ciągu dnia. Dodanie do przepisu nasion chia wzbogaci danie w białko, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe omega‑3.

Przygotowanie:

Nasiona chia zalać wodą i odstawić na 10 minut. Banana zblendować, dodać cynamon, ksylitol i mąkę, całość zmiksować. Dodać namoczone nasiona chia, mleko lub napój roślinny, wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej (polecamy: kokosowy). Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na małym ogniu, aż placuszki będą rumiane.

Autor i zdjęcia Aneta Wojciechowska Planeta Smaku