Wegetariańskie pieczone gołąbki jaglano-orzechowe

Lista składników

  • Kasza Jaglana - 2 szklanki ugotowanej kaszy
  • ORZECHY WŁOSKIE - 50 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • kapusta na gołąbki - kilka liści
  • pieczarki - 400 g
  • cebula - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidory w puszce - 2 opakowania
  • pieprz - do smaku
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • papryka słodka w proszku - 1 łyżeczka

Kapustę zaparzyć, rozdzielić liście, wyciąć głąby. Pieczarki posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia, wymieszać z kaszą, posiekanymi drobno orzechami, natką, ząbkiem czosnku i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Zmiksować pomidory, doprawić ziołami, papryką i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gotowy farsz zawijać ciasno w liście i układać w naczyniu do zapiekania.

Całość zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok. godziny, początkowo pod przykryciem, po 40 minutach naczynie odkryć i pozwolić, by gołąbki się lekko przyrumieniły. Smacznego 🙂

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom