Zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista - 1/2 łyżeczki
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka - 100 g
  • seler - 80 g
  • cebula - 1 szt.
  • bulion warzywny - 1 l
  • przecier pomidorowy - 400 ml
  • olej - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • chili - 1/4 łyżeczki
  • kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • kolendra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki

Szybka i prosta zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą to idealny przepis na chłodne dni. Soczewica to jedno z ciekawszych warzyw strączkowych, u nas ciągle jeszcze niedoceniane. Ma wiele zastosowań, można z niej przygotować zupy, kotlety, nadzienia do pierogów, krokietów. Jest ogromną skarbnicą dobrych składników. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego. Zawiera też wapń, żelazo, cynk, witaminy: C, B6, A i K. Warto po nią sięgać i wzbogacać nią swoją codzienną dietę.

Cały przepis znajdziecie na blogu.

Składniki na 4 porcje.

Autor: Kulinarne Szaleństwa Margarytki